Barbecueën is wereldwijd enorm populair, vooral in de Zuid-Amerikaanse landen. Nederland loopt hierin achter, echter langzamerhand begint ook de Nederlander steeds meer aandacht te geven aan barbecueën. Zo klinkt al regelmatig de term winterbarbecue.

Waar men vroeger gelimiteerd was aan een goedkopere (kogel)barbecue, wordt nu steeds meer geld uitgegeven aan de duurdere  kamado’s en/of grotere grills als Whitefire en Ofyr. Het aantal barbecueleveranciers groeit exponentieel waardoor de prijzen van voorheen onbetaalbare barbecuesoorten, zoals de Kamado, ondertussen zeer schappelijk zijn! Veel van de goedkopere soorten worden geïmporteerd vanuit China, maar dit doet in veel gevallen niets af aan de kwaliteit! Zeker voor de startende barbecueër zijn deze goedkopere modellen prima om mee te beginnen!

Dezelfde trend is te zien in de houtskoolmarkt Ook hier geldt een ruim aanbod aan soorten en merken van houtskool, briketten en starters. Maar waar te beginnen? Het aanbod is enorm, zelfs overweldigend. Er zitten grote verschillen in de soorten houtskool! Dit verschil zit in zowel de kwaliteit van het hout, de manier hoe het is geproduceerd en tevens voor welke soort barbecuesessie het geschikt is. Enkel met goede kolen kun je het allerbeste uit je barbecue halen.

Stel jezelf de vraag: Wat wil ik precies gaan doen met mijn barbecue? Is dit enkele keren per jaar worstjes en speklapjes op de barbecue gooien, wil je regelmatig hele avonden barbecueën of ben je wellicht geïnteresseerd in het low & slow bereiden van mooie stukken vlees? Voor elke soort barbecue en type barbecueër is er een bijpassende houtskool!

Hieronder vind je alle benodigde informatie over de beschikbare soorten houtskool en kom je er vanzelf achter welke soort jij het beste kunt gebruiken!

Beuken

Waar komt dit vandaan?

Productie van beuken houtskool vindt voornamelijk plaats in Europa.

Wat zijn de kenmerken van deze houtskool?

  • Betreft een middelgrote houtskoolsoort
  • Gemakkelijk aan te steken
  • Behaalt hoge temperaturen
  • Hoog koolstofgehalte
  • Weinig gruis / as
  • Zeer geschikt voor kortere grillsessies
  • Minder geschikt voor lange BBQ-sessies 

Marabu (Cuba)

Waar komt dit vandaan?

Marabu houtskool wordt geproduceerd in Cuba gemaakt van de Marabu struik. Dit is een woekerstruik die gekapt dient te worden. Het houtskool is kenmerkend aan de ronde moten omdat het gemaakt is van ronde takken.

Wat zijn de kenmerken van deze houtskool?

  • Hardere houtsoort dan beuken
  • Moeilijker aan te steken
  • Duurt langer voordat deze op temperatuur is
  • Blijft lang op temperatuur
  • Minder geschikt voor kortere grillsessies
  • Zeer geschikt voor low & slow barbecueëen  

Quebracho (Argentinië)

Waar komt dit vandaan?

Quebracho houtskool wordt gemaakt van de Quebracho boom (steeneik) in Zuid-Amerika. Quebracho (afgeleid van ‘Quiebra Hach’ uit het Spaans wat ‘Bijlenbreker’ betekent) is enorm hard hout dat onder zeer specifieke omstandigheden wordt omgezet naar houtskool waardoor het een enorm hoge dichtheid heeft en zeer weinig vocht. Dit zorgt ervoor dat dit houtskool heel lang blijft branden en nauwelijks as produceert.

Wat zijn de kenmerken van deze houtskool?

  • Betreft een grote houtskoolsoort
  • Extreem harde houtsoort
  • Moeilijk aan te steken
  • Duurt lang voordat deze op temperatuur is
  • Blijft zeer lang op temperatuur (geschikt voor meerdere sessies)
  • Minder geschikt voor kortere grillsessies
  • Zeer geschikt voor langere bereidingen  (zelfs langer dan 24 uur)
  • Grote brokken en daardoor mogelijk moeilijk om de zuurstof te reguleren
  • Zeer populair voor professioneel gebruik

Maar hoe zit dat dan met briketten..?

Briketten zijn erg populair vanwege de lange brandduur en constante temperatuur die je er mee kunt aanhouden. Echter gaat de voorkeur van de meeste barbecue liefhebbers naar houtskool. De redenen daarvoor zijn dat (goedkopere) briketten meestal gemaakt zijn van samengedrukt houtskoolgruis en bij elkaar gehouden wordt door chemische bindmiddelen. Daarnaast blijft het lang branden maar is het temperatuurbereik vrij beperkt vergeleken met houtskool.

Kokosbriketten

Wil je toch voor briketten gaan dan zijn de briketten gemaakt van kokos een goede optie. Deze zijn gemaakt van kokosnoten waardoor er geen bomen voor gekapt hoeven te worden. Voor één kilo kokosbriketten zijn slechts 3 kilo kokosnoten gebruikt! Daarnaast branden kokosbriketten schoner, halen ze een hogere temperatuur dan normale briketten en laten ze minder as achter.